"Задоволення від життя черпається з наших зустрічей з новим, а тому немає більшого щастя, ніж постійно змінювати свої горизонти, зустрічаючи кожен новий день під іншим сонцем". (Джон Кракауер)


субота, 6 жовтня 2018 р.

«Україна на карті Європи»



Мета: поглибити знання учнів про країни Європи, які входять до складу ЄС, підкреслити приналежність нашої держави до європейської сім'ї народів і безперечність її європейського вибору в майбутньому; розвивати громадянську позицію, причетність до європейських цінностей, пізнавальну активність, логічне мислення; виховувати повагу до національних, духовних, культурних надбань європейських народів, свідомого громадянина України та Європи.
Обладнання: Державний Прапор України, Прапор Євросоюзу; карта Європи та України; матеріали для вправ, зірочки .
Хід уроку
Вступне слово вчителя. Доброго дня, всім! Ось і закінчилось літо і настала осінь. Час вирушати у нову захоплюючу мандрівку дивовижною країною Знань.  Тож я вам бажаю творчого натхнення, відкриття нових горизонтів у цьому навчальному році.
ІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Мотивація діяльності учнів
Тема нашого уроку «Україна на карті Європи». Приурочена ця тема до події, яка сталася 17 травня 2017р.(в цей день Рада Європи ухвалила рішення про надання Українібезвізового режиму). Що ж таке «безвізовий режим» і чому він для нас такий важливий? Віза – це документ, який дозволяє в'їзд особи на її територію на зазначений у ній строк або на транзитний проїзд через її територію протягом відповідного строку.
Вже починаючи з літа цього року без візи можна відвідати практично будь-яку країну ЄС. Виняток – Великобританія та Ірландія, які є членом Євросоюзу, але не входять до складу Шенгенської зони.  (Шенгенська зона включає в себе 26 європейських держав, що приєдналися до однойменної угоди, підписаної в селі Шенген (Люксембург)в 1985 році.)Але без «штампу» в паспорті можна буде відвідати інші країни, які не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони:  Ісландію, Ліхтенштейн,  Норвегію, Швейцарію.

-         А що ж таке Європейський союз?
-         Європе́йський Сою́з — об’єднання 28 економічно високорозвинених держав Європи.
Хто вміє показати на карті: Де розташована Європа? Європа – це частина материка Євразія. На її території розташовано 44 незалежні держави, в тому числі і наша Україна. Територіально Україна розташована у Європі, але не входить у ЄС, хоча дуже цього прагне. І той факт, що нам надали безвізовий режим говорить про те, що можливо, через певний час нас приймуть у сімю європейських держав.
Учитель. Що ж це за організація Європейський Союз і як вона була створена?                      (Виступи учнів з повідомленнями)
1учень. Європейський Союз – це організація, яка об’єднує 28 демократичних європейських країн. Країни, що входять до його складу, заснували спільні органи управління. Ідея створення цієї організації була задумана
для того, щоб більше ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни. Вперше цю ідею запропонував Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман у промові 9 травня 1950 року. Цей день став днем народження Європейського Союзу і тепер щороку святкується як День Європи.
2 учень. Прапор ЄС. Історія створення прапору припадає на 1955 рік. Тоді Європейський Союз існував лише у вигляді Європейського об’єднання, до якого входило шість країн. Довго йшло обговорення ескізу прапора. Згодом було прийнято нинішній варіант – коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн – членів організації. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців року, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще і символом єдності.
3 учень. Європейський гімн. У широкому значенні – це гімн не лише Євросоюзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику «Оду до радості», написану у 1785 році Фрідріхом фон Шіллером. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен. У 1972 році Рада Європи схвалила бетховенську тему «Оди до радості» як свій гімн. (Учні прослуховують гімн ЄС).
-         Назвіть символіку та складіть візитку ЄС на зразком України

Україна
ЄС
Столиця
Київ
Брюсель
Гімн
«Ще не вмерла України і слава і воля» слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького
«Ода до радості» тему фіналу Дев'ятої симфонії Людвиґаван Бетховена,
Валюта
Гривня
Євро
Прапор


-         Україні – 26 незалежних років. І це лише крапля у тисячолітньому морі історії, це - результат боротьби проти могутніх імперій загарбників і нагорода за прагнення народу  бути вільними. Наша країна має свої переваги для вступу у ЄС.
1)    Україна – найбільша країна Європи (1 місце за розмірами території)
2)    В Україні розташований географічний центр Європи (серце Європи )
3)     (Учні продовжують ланцюжок) 
Сьогодні я пропоную вам здійснити подорож Європою у формі квесту. Чи знаєте ви, що таке квест? Слово квест  походить від  англ. quest – пошук, пошуки пригод. Квест – це інтелектуальні перегони-змагання, основою якого є послідовне виконання командами відповідних завдань. Ви будете змагатися не в звичайному квесті, а в євроквесті. Тому що  подорожувати ми будемо чарівними країнами Європи. Команда синіх – готова?  Команда жовтих – готова? Отже розпочинаємо євроквест «Лабиринтами Європи»!
Завдання 1.    У вас на партах знаходиться таблиця з  пам’ятками архітектури та прапори відповідних країн. Вам слід визначити країну, якій вони належать?(за кожну правильну відповідь – 1 бал)
Завдання 2.(за поданою характеристикою визначити назву країни)
1.     Це сонячна країна з багатою історією і культурою, яка щорічно приваблює мільйони туристів. Країну омиває 5 морів: Егейське, Середземне, Іонічне, Фракійське і Крітське. У столиці, місті Афіни - проживає 40% всього населення країни. Тут знаходиться оселя богів – гора Олімп. (Греція).
2.     Назва країни перекладається як «земля телятка». Це країна смачної піци, пасти, оливок і сонячного настрою. Вона має багату історію, 80% її території займають гори. На території країни  розташовано дві незалежні карликові держави: Ватикан і Сан-Марино.(Італія).
3.     Найбільші композитори світу — Моцарт і Штраус уродженці саме цієї держави. Країна, яка дала світу Віденський вальс і найстаріше колесо огляду. (Австрія).
4.     Прекрасна столиця держави – місто Мадрид. Усі вітаються словами «Буенос Діас» і цілуються в обидві щоки, тримаючи руки на плечах партнера. (Іспанія).
5.     Цю країну без перебільшення можна називати країною замків - за всі минулі століття їх там збудували близько 5 тисяч.  У країні знаходяться найбільш відвідувані в світі пам'ятки: собор Нотр-Дам-де-Парі і монастир Мон-Сен Мішель. Запахи парфумів, Ейфелева вежа, Єлисейські поля, Версаль… Усіх, кого зустрічаємо, вітаємо “ Bonjour”. (Франція).
6.     Це країна, яка у багатьох людей асоціюється з тим, що в ній змогли зберегти королівство. Цю країну ще називають «туманний альбіон». Вітаючись промовляють “Hello” і подаємо праву долоню. (Великобританія).
7.     Країна - батьківщина відомих світові великих композиторів: Баха, Бетховена, Мендельсона, Брамса, Генделя, Шумана... Край багатий лісами, горами, замками. Вітаючись, говоримо: «ГутенТаг». (Німеччина).
Завдання 3. У вас на робочих столах знаходиться полотно з пропусками, які слід заповнити.

Країна
Столиця
Грошова одиниця
Прапор
Мова


Фунт Стерлінг

Англійська

Копенгаген
Данська крона


Ірландія
Дублін



Відповідь
Країна
Столиця
Грошова одиниця
Прапор
Мова
Велика Британія
Лондон
Фунт Стерлінг

Англійська
Данія
Копенгаген
Данська крона

Данська
Ірландія
Дублін
Євро

Ірландська
Англійська

 Завдання 4. Перед вами квадрат, який містить картинки та слова, що характеризують країну. Ваше завдання відгадати її назву.

Афіни

Олімпійські ігри

Геркулес

Євро

Назва країни  ___________________________________

Мадрид

Кріштіану Роналду


Назва країни _________________________________

Завдання 5. Географічний футбол
Команда «Сині»
1. Яка найбільш типова страва італійської кухні? (піца, спагетті)
2. Що у Венеції заміняє вулиці? (канали з водою)
3. Скільки років незалежній Україні?
4. На цій горі, що знаходиться в Греції, за легендою жили давньогрецькі боги? (Олімп)
5. Скільки країн входить до складу ЄС?
6. Як називається гімн ЄС?
Команда «Жовті»
1. Якого древньогрецького героя прославили 12 подвигів? (Геракл)
2. Де знаходиться географічний центр Європи?
3. Чому на прапорі ЄС 12 зірочок?
4. Коли був підписаний договір про надання Україні безвізового режиму?
5. Яке місто вважають столицею ЄС?
6. Хто з князів віддав у дружини французькому королеві свою доньку Анну? Цього князя ще називають «тестем всієї Європи». (Ярослав Мудрий)
Підсумок уроку.
        «Кожна людина народжується для якоїсь місії» от ваша місія, ваше завдання полягає в тому, щоб зробити Україну високорозвиненою державою світу. Майбутнє залежить від кожного з нас!
У вас на партах є зірочки, на яких вам необхідно написати побажання Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Новинки

Географія 10 клас Узагальнення знань з курсу «Географія: регіони та країни» 1 варіант 1 рівень 1.За яким показником високорозвине...

Актуально сьогодні