"Задоволення від життя черпається з наших зустрічей з новим, а тому немає більшого щастя, ніж постійно змінювати свої горизонти, зустрічаючи кожен новий день під іншим сонцем". (Джон Кракауер)


середу, 18 березня 2020 р.


11 клас. Тема "Сучасні транспортно-логістичні системи та інформаційно-комунікаційні мережі як інфраструктурний каркас глобальної економіки. Світовий ринок інвестицій і фінансів. Туризм. Формування  «інформаційного суспільства»"
1. Прочитайте текст
Сучасна тенденція переходу до цифрових методів створення, передачі, обробки та зберігання інформації призводить до широкого впровадження, статичних і динамічних баз даних, організації телекомунікаційного зв'язку для доступу до інформації через наземні та супутникові інформаційні канали.
Унаслідок запровадження цих технологій  запроваджені логістичні системи —  організаційно-господарський механізм управління матеріальними та інформаційними потоками.
Існують шість постулатів логістичної системи:
 1. Конкретний товар.
2. Товар має бути не­обхідної якості,
3. Товар потрібен нам у необхідній для нас кількості,
4. Цей товар потрібен нам у визначений нами час.
5. Товар повинен бути у визначено­му нами місці,
6. Наші витрати під час покупки мають бути мінімальними.
Саме ці по­стулати сьогодні і характеризують ос­новні цілі, які вирішують логістичні систе­ми або просто — логістика.
Суть, значення та завдання транспортної логістики
Матеріальні потоки, рух та переміщення товару є неможливими без участі в цих процесах транспортних засобів. Значна частина логістичних операцій, пов'язаних з просуванням матеріального потоку від первинного джерела до кінцевого споживача здійснюється з допомогою транспорту. Затрати на виконання цих операцій складають до 50 % від суми загальних затрат на логістику.
Транспортування можна визначити як логістичну функцію, пов'язану з переміщенням матеріального потоку певним транспортним засобом в логістичному ланцюгу, яка складається з множини логістичних операцій, включаючи експедиційне обслуговування, вантажопереробку, упаковку, передачу прав власності на товар, страхування, охорону тощо.
По призначенню виділяють два види транспорту:
1. Транспорт загального користування - складає окрему галузь народного господарства і може задовольняти потребу в перевезеннях будь-якої галузі народного господарства чи населення;
2. Транспорт внутрішнього користування – внутрішній виробничий транспорт, а також транспортні засоби всіх видів, які належать нетранспортним підприємствам. Вони є, переважно, складовою частиною певних виробничих систем і повинні бути органічно в них вписані.
Логістична оцінка видів транспорту
Як ми уже зазначали, вибір транспортного засобу належить до основних завдань логістики. Тому доцільно дати характеристику усім видам транспорту, кожен з яких має свої особливості, переваги та недоліки, які визначають його можливість використання в логістичних системах.
Виділяють такі види транспорту: залізничний, морський, річковий, автомобільний,повітряний, трубопровідний.
Давайте здійснимо характеристику кожного з них: 
Залізничний транспорт. Переваги: висока пропускна здатність, незалежність від кліматичних умов, регулярність перевезень, відносно низькі тарифи, висока швидкість доставки на великі відстані. Недоліки: обмежена кількість перевізників, висока капітало-, матеріало- та енергоємність перевезень, низька доступність до кінцевих споживачів, низький рівень зберігання вантажів.
Морський транспорт. Переваги: можливість міжконтинентальних перевезень, Висока пропускна здатність, низька собівартість перевезень на далекі відстані. Недоліки: обмеженість перевезень, низька швидкість, залежність від погодних умов, необхідність створення складної портової інфраструктури.
Річковий транспорт. Переваги: висока пропускна здатність на глибоководних ріках, низька собівартість і капіталоємність. Недоліки: обмеженість перевезень, низька швидкість доставок, залежність від глибини рік та навігаційних умов, сезонність, низька надійність.
Автомобільний транспорт. Переваги: висока доступність, гнучкість, швидкість доставки, маневреність, доставка "від дверей до дверей", високий рівень збереження вантажів, можливість транспортування малих партій вантажів, широкі можливості вибору перевізника. Недоліки: низька пропускна здатність, залежність від дорожніх і погодних умов, відносно велика собівартість перевезень на великі відстані, не екологічність.
Повітряний транспорт. Переваги: швидкість доставки, надійність, високий рівень збереження вантажів, найкоротші маршрути перевезень. Недоліки: висока собівартість перевезень, найвищі транспортні тарифи, висока капітало-, енерго- та матеріалоємність перевезень, залежність від погодних умов, недостатня географічна доступність.
Трубопровідний транспорт. Переваги: низька собівартість, висока пропускна здатність, високий рівень збереження вантажів, низька капіталоємність. Недоліки: обмеженість видів вантажів (газ, нафта, емульсії сировинних матеріалів), недоступність малих об'ємів вантажів.
Світовий ринок інвестицій і фінансів
У сучасній ринковій економіці є одним із найважливіших сегментів загального ринку є фінансовий   та  інвестиційний ринки.
Фінансовий ри́нок — це ринок, на якому товаром є капітал, з яким пов'язані  процеси купівлі-продажу фінансових ресурсів.
         Інвестиції – це рух капіталу.
 Інвестиційний ринок (ринок інвестицій та ринок інвестиційних товарів) – це сукупність економічних відносин між продавцями та споживачами інвестиційних товарів та послуг. Складається з ринків об’єктів реального інвестування та ринків об’єктів фінансового інвестування
Формою інвестування на ринку прямих капітальних вкладень виступають капітальні вкладення у всіх видах – нове будівництво, розширення, реконструкція, технічне переоснащення.
Ринок міжнародних інвестицій (капіталів)
Класичними операціями ринку міжнародних капіталів є операції з акціями, середньо- та довгостроковими облігаціями; довгостроковими депозитами, позиками комерційних банків, операції з фінансовими активами спеціалізованих інвестиційних компаній тощо.
В сучасних умовах розвитку світового господарства переміщення інвестиційних ресурсів між країнами відбувається відповідно до принципу економічної доцільності. Концентрація таких інвестицій, в основному, відбувається у регіонах, де можна досягти найвищої економічної ефективності. Приплив іноземних інвестицій сьогодні є одним із ключових критеріїв статусу країни, успішності її включення у світове господарство.
Туризм     Існує багато поглядів на туризм як на галузь господарства, так і на міжгалузевий комплекс або ринок, де туристичне підприємство з продукції різних галузей формує туристичний продукт.

Згідно з визначенням Всесвітньої туристичної організації (ВТО), туризм є похідним від французького tour (прогулянка, поїздка) і являє собою подорож у вільний час, один із видів активного відпочинку.
Туристична індустрія - це сукупність виробництв різних галузей господарства, закладів культури, освіти, науки, що забезпечують створення матеріально-технічної бази туризму, підготовку кадрів та процес виробництва, реалізації і споживання туристичного продукту на основі використання природних багатств, матеріальних і духовних цінностей суспільства
Науковці вже давно обговорюють «туристичну революцію» —справжній переворот в індустрії. Адже ріст кількості туристів у світі за останні десятиліття перевищує всі прогнози. Усього п’ятдесят років тому  міжнародні подорожі здійснювали лише 25 мільйонів людей на всій планеті. З того часу кількість туристів збільшилася в понад 40 разів. Сьогодні подорожує 1 мільярд 230 мільйонів.
Попри всі світові фінансові кризи та військові конфлікти в деяких куточках світу, міжнародний туризм продовжує стабільно зростати щороку на 4%. Темпи росту туристичної галузі стабільніші за фінансовий ринок та вищі за виробництво.
Глобальний туризм — це величезна економіка. Близько 10% глобального ВВП припадає на туризм. Для порівняння: сільське господарство становить 4% глобального ВВП, промисловість — трохи більше 30%.
Туристи привозять у країну гроші й приваблюють інвесторів. Це також і робочі місця. Сьогодні чи не кожен десятий мешканець планети працює у сфері туристичного бізнесу. Це готелі, таксі, музеї, організація екскурсій тощо.
Хто подорожує найбільше і куди?
Наразі європейці складають половину всіх мандрівників у світі, їх 600 мільйонів на рік. Такі цифри наводить Міжнародна організація туризму, але варто врахувати, що до європейців вона зараховує не лише мешканців Західної Європи, а й країни, які не входять до ЄС, і навіть Росію.
Понад 300 мільйонів туристів на рік — мешканці Азії. Це 25% туристичного потоку, зокрема, завдяки Китаю. Цікаво, що саме китайці витрачають на подорожі найбільше за всіх — 261 мільярд доларів на рік. Це втричі більше, ніж ВВП України.
Куди ж вони їдуть? Серед п’ятірки лідерів — Франція, Іспанія, Італія, а також США та Китай.
        Формування  «інформаційного суспільства»
Термін «інформаційне суспільство» у більшості випадків використовується як яскравий синонім терміну «інформаційно-комунікаційні технології». У 1993 р. сутність інформаційного суспільства була розкрита Комісією ЄС: "Інформаційне суспільство - це суспільство, в якому діяльність людей здійснюється на основі використання послуг, що надаються за допомогою інформаційних технологій та технологій зв'язку" . На думку Європейської Комісії, інформаційним суспільством слід вважати :
- суспільство нового типу, що формується внаслідок глобальної соціальної революції та породжується вибуховим розвитком і конвергенцією (еволюцією) інформаційних та комунікаційних технологій;
- суспільство знання, тобто суспільство, в якому головною умовою добробуту кожної людини і кожної держави стає знання, здобуте завдяки безперешкодному доступу до інформації та вмінню працювати з нею;
- глобальне суспільство, в якому обмін інформацією не буде мати ні часових, ні просторових, ні політичних меж; яке, з одного боку, сприятиме взаємопроникненню культур, а з іншого - відкриватиме кожному співтовариству нові можливості для самоідентифікації.
Вважається, що в майбутньому існуватиме декілька типів інформаційного суспільства, як колись існувало декілька моделей індустріального суспільства. Ключовими ознаками для визначення типу суспільства будуть такі: ступінь забезпечення рівних прав доступу громадян до основного ресурсу - інформації, ступінь участі у житті суспільства та самореалізації людей із обмеженими фізичними можливостями.
2. Дайте відповіді на запитання (письмово)
- Що таке логістична система? Які її постулати?
- Який вид транспорту має найбільше переваг у логістиці?
- Що таке інвестиції та інвестиційний ринок?
Які існують переваги і недоліки в туристичній галузі? Чи впливає на довкілля туризм та як саме?
- Які країни є лідерами за кількістю туристів?
- Що таке інформаційне суспільство?
3. Виконайте міні-проект (будь який, один, на ваш вибір) ст. 139

Немає коментарів:

Дописати коментар

Новинки

Географія 10 клас Узагальнення знань з курсу «Географія: регіони та країни» 1 варіант 1 рівень 1.За яким показником високорозвине...

Актуально сьогодні